Най-редките животни на света

На Земята има многомилионно разнообразие от животински видове, за съжаление броят на някои от тях се измерва в десетки.
Международният съюз за опазване на природата определя дела на застрашените видове като 40% от всички организми въз основа на разнообразието на видовете, известни до 2006 г. Говорим за най-редките животни в света, живеещи на нашата планета.

Ротшилски жираф

В света няма нито един бозайник, който да е по-висок от жирафа на Ротшилд. Растежът на мъжките е повече от пет и половина метра, женската е по-ниска с един метър. Теглото на мъжкия е почти два тона, женската тежи малко повече от един тон.

На главата на жирафа на Ротшилд не са два рога, а пет

Красивият цвят на животните привлича вниманието, както и броят на рога, които са нестандартни за жирафите: не традиционни два, а пет. Тези жирафи живеят само в Кения и Уганда. Според природозащитници в природата има не повече от седемстотин живи житници.

Северен гладък кит

Северният кит е с дължина до 21 метра (мъжки) и тежи около сто тона. Почти половината от общата маса е мастна тъкан. Северният кит живее в Атлантическия океан, предимно на северозапад, докато на изток е напълно унищожен.

Навсякъде по света не оцелели повече от триста гладки северни китове

В момента тя се намира във водите на Нова Англия и Мексиканския залив. Запазени около триста души.

Бял лъв

Отворът е отворен сравнително наскоро - през 1975 г. Той наброява около триста души, които сега живеят не в дивата природа на Африка, а в условията, необходими за опазването на видовете, които са в специални резервати на Южна Африка. Дължината на белия лъв е повече от три метра, а теглото му може да достигне 310 килограма.

White Lion - уникален представител на семейството на котките

Тонкин Ринопитек

Можете да срещнете това животно от екипа на приматите само в северната част на Виетнам, до река Song Coy. Те принадлежат към семейството на маймуните. Те живеят в дървета, където създават хареми. Яжте листа, бамбук и плодове. Към днешна дата са оцелели по-малко от 250 души. Продължителността на живота достига двадесет години. Женските са способни да раждат едно теле на година.

Малките маймуни са много подвижни и умело катерят дървета

Папагал Какапо

Единственият папагал в света, който в процеса на еволюцията е загубил способността си да лети, живее в Нова Зеландия. Това вероятно се дължи на липсата на хищници, които биха могли да навредят на папагала.Максималната височина, с която птицата може да планира, е 25-30 метра.

Капапо папагалът има богат зелен цвят и копринено перо

През по-голямата част от деня той пасивно прекарва в гнездото и през нощта започва да ловува, за да получи храната си. Какапо живее дълго, средно деветдесет години. В момента остават по-малко от сто папагала какапо.

Дългопети

Животното принадлежи към порядъка на примати. Дългите зъби са съществували на планетата преди 55 милиона години. Те имат доста смешен вид, големи сладки очи, както и лицеви бръчки, които ви позволяват да промените изражението на лицето в зависимост от ситуацията.

Дълголеят е едно от малкото животни, които имат изражения на лицето.

В същото време те са много малки и се вписват в дланта. Тарсистите живеят в горите на Филипинските острови. Прекарват по-голямата част от времето си в дърветата. През нощта те ловуват в търсене на плячка.

Червен крака ibis

Ибисът е с големи размери за индивиди от вида си, достигайки 78 см. Птицата има бяло перо, което придобива сивкав оттенък по време на размножителния сезон. По-рано ибрисите с червени крака се състоят от голям брой хора в различни страни по света.

Ибисът с червени крачета има красив светло оранжев цвят

По-малко от двадесет души обаче са оцелели до наши дни, които са защитени от хищници и бракониери. През деня ibis живее в речни долини и оризови полета, а през нощта във високи дървета.

Питърс "

Трудно е да се каже защо това животно се нарича куче. Всичко, което я обединява с познатото куче, е отлично усещане за миризма, което помага на малкото черно-оранжево животно да търси врагове на своята земя и да определи къде е женската.

Питър Питърс изглежда по-скоро като мишка

Peters doggy в Кения, Танзания и островите в близост до Танзания. През деня кучето търси насекоми, с които се храни, а през нощта почива в малки ями, в които независимо прави гнездо от клони и трева.

Гигантска мека костенурка

Уникален вид костенурка, който има броят на представителите. Тя се среща изключително в прясна вода и теглото й достига 200 килограма. Кората на костенурката липсва и тялото е покрито с мека кожа, което не е характерно за повечето костенурки в света.

В това влечуго едва забележите костенурката

Снежният леопард

Представителят на семейство котки има светлосив цвят и дебела козина. Те живеят в планините на Азия: в Хималаите, Тибет и Алтай. Леопардите имат един единствен начин на живот. Те се хранят с кози, сърни, овце, елени.

От 2016 г. ловът на снежни леопарди е бил забранен в цял свят.

Белите леопарди имат брачен сезон през февруари-март и могат да произведат потомство след достигане на три или четири години. Жената може да ражда два пъти годишно.
Редакционна сума Odkurzacze.info ви кани да се запознаете с статията за дълголетни животни.

Гледайте видеоклипа: Топ 10 животни на Nai Golemite в света (Февруари 2020).